Veilig en sociaal sportklimaat


Bij onze volleybalvereniging staat een sociaal veilig sportklimaat hoog in het vaandel. Wij geloven dat een veilige en positieve omgeving essentieel is voor de ontwikkeling van onze leden, zowel op sportief als persoonlijk vlak. Een sociaal veilig klimaat betekent dat alle leden, ongeacht hun leeftijd, niveau of achtergrond, zich gerespecteerd, gehoord en gewaardeerd voelen.


Om een dergelijke omgeving te creëren, stimuleren we open communicatie en onderlinge steun. We moedigen spelers aan om hun gevoelens en ervaringen te delen, zowel binnen als buiten de training. Dit helpt niet alleen om persoonlijke kwesties aan te kaarten, maar versterkt ook de band tussen teamgenoten. Onze trainers en begeleiders spelen een cruciale rol in dit proces; zij worden getraind om een luisterend oor te bieden en te reageren op signalen van onveiligheid of ongemak.


Daarnaast worden duidelijke gedragsregels opgesteld die respect, samenwerking en sportiviteit bevorderen. Deze regels zijn bedoeld om een cultuur van inclusiviteit te creëren, waarin iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn. We zorgen ervoor dat alle leden en ouders goed geïnformeerd zijn over deze richtlijnen en de gevolgen van ongewenst gedrag.


Samen werken we aan een omgeving waarin onze leden met plezier en vertrouwen kunnen sporten. Een sociaal veilig sportklimaat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de vereniging, maar van iedereen die deel uitmaakt van onze volleybalfamilie. Laten we samen een positieve impact maken en ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en veilig voelt bij onze vereniging!


Serve’72 is hard op weg met de zogenaamde 4 G’s. Het betreft de VOG, een Verenigingsbrede gedragscode, Vakbekwame trainers en Vertrouwenscontactpersonen.


Voor al onze bestuurders en trainers is een Verklaring Omtrent Gedrag aangevraagd. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) speelt een cruciale rol in de sportwereld, vooral als het gaat om het waarborgen van een veilige omgeving voor alle deelnemers, met name voor kinderen en kwetsbare groepen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor het bekleden van een specifieke functie, zoals het trainen of begeleiden van sporters. Het is essentieel dat sportverenigingen ervoor zorgen dat alle vrijwilligers en trainers in het bezit zijn van een geldige VOG.


Samen met de VOG is een verenigingsbrede gedragscode van groot belang. Deze code legt vast welke normen en waarden binnen de vereniging gelden en hoe leden zich moeten gedragen. Het doel is om een respectvolle en veilige sportomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt. Het opstellen en handhaven van een gedragscode helpt niet alleen om misstanden te voorkomen, maar versterkt ook de onderlinge betrokkenheid en het vertrouwen binnen de club. Deze gedragscode, waaraan nog wordt nog gewerkt, zal zo snel mogelijk onder de aandacht worden gebracht.


Daarnaast is het van wezenlijk belang dat trainers vakbekwaam zijn. Dit betekent dat zij beschikken over de juiste diploma's/kennis en ervaring om hun taak op een professionele manier uit te voeren. Een vakbekwame trainer zorgt niet alleen voor een goede technische begeleiding van de sporters, maar speelt ook een belangrijke rol in het creëren van een positieve en ondersteunende sfeer binnen de club.


Tot slot zijn Vertrouwenscontactpersonen (VCP's) een essentieel onderdeel van het veiligheidsbeleid binnen sportverenigingen. Deze personen zijn de schakel tussen leden en het bestuur en bieden een veilige plek voor het melden van misstanden of zorgen. VCP's zijn opgeleid om met vertrouwelijke informatie om te gaan en kunnen advies geven over hoe met problemen om te gaan. Hun aanwezigheid bevordert een cultuur van openheid en zorgt ervoor dat leden zich gehoord en veilig voelen.

Wij vragen iedereen binnen onze club, binnen ieders mogelijkheden, vermoedens van seksuele intimidatie en/ of misbruik te melden bij het bestuur van onze vereniging via: Ben Beving, tel. 06-43962469 (ben.beving@gmail.com). 


Wanneer je eerst in vertrouwen wilt sparren dan kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon namens onze vereniging.

Dat is Jeannette de Jong.  Je kunt haar bellen of appen: 06-24210094 (dejongjeannette@hotmail.com).


Tot slot: al deze elementen samen — de VOG, de gedragscode, vakbekwame trainers en vertrouwenscontactpersonen — vormen een stevig fundament voor een veilige en gezonde sportomgeving. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van bestuur, trainers, ouders en leden om deze waarden actief te ondersteunen en te bevorderen.